Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Vad är luffarschack

Du vet väl vad luffarschack är?
Det är spelet som i Sverige sedan gammalt spelas på rutat papper med kryss och ringar och den som först får fem i rad vinner. Emellertid har vi övergått till den internationella sedvänjan att spela på ett bräde med vita och svarta stenar.

Vi har också antagit en del tilläggsregler utstuderade framför allt i Japan för att jämna ut spelet som har det internationella namnet renju.


Om man spelar med de enkla fria reglerna kan faktiskt den som börjar alltid vinna vid rätt spel. Det finns ett avancerat bevis med hjälp av datorer i en pdf-fil. Men studera inte detta bevis. Kom istället till klubben så förklarar vi.

Om du måste stilla din nyfikenhet omedelbart så har Stockholmsklubben publicerat de nuvarande reglerna på svenska.

Det finns också att hämta på nätet en nybörjarbok på engelska "Renju for Beginners". Boken hämtas som en zip-fil  från Alexander Nosovskys webplats.


Varför spelar man luffarschack?

Man får deltaga i många roliga tävlingar vid klubbträffarna men också vid helgresor för spel på andra orter. Samtidigt som man har roligt så lär man sig att utveckla sitt tänkande. Man får lära sig att fatta snabba beslut med bristfälligt beslutsunderlag men man får också lära sig att analysera och tänka strategiskt och mer långsiktigt.
Man får lära sig att ibland vinner man men ibland så förlorar man. Eftersom vi inte är så stora så får man även om man inte är bland de allra bästa chansen att träffa andra spelare från andra kulturer i världen. Hos oss är ingen för gammal eller för ung och inget kön kan påstå sig vara diskriminerat.

I Jönköping har man en särskild fördel som medlem genom att flera av våra spelare har mycket stor erfarenhet och man kan därför få en mycket gedigen handledning.


Läs mer om sektionen på deras egen hemsida!

Detta är Svenska Luffarschackförbundet

Svenska Luffarschackförbundet bildades 2 februari 1958.

Förbundet verkar för att organisera och sprida verksamheten för olika spel med idén fem i rad: fritt luffarschack, luffarschack med rysk öppningsregel (numera Gomoku Swap2), pente samt renju.

Styrelsen består för närvarande av sex personer: ordförande Peter Jonsson, vice ordförande Björn Eriksson, sekreterare Bengt Nyberg, kassör Stefan Karlsson samt Tord Andersson och Emma Jelve. Suppleant är Linnea Widman.


Vi anordnar varje år SM i Renju, SM i Luffarschack = Gomoku Swap2, Blixt-SM i Gomoku och Renju med 3 min + 2 sec fischer betänketid/parti, Lag-SM i renju, Svenska Cupen i renju samt SM i Renju per korrespondens.


Förbundet har två officiella rankinglistor, en för Gomoku och en för Renju som uppdateras tre gånger/år och en poängliga baserad på årets resultat. Dessutom finns ett system med hederstitlar som sträcker sig från nybörjarnivån 15-kyu upp till 9-Dan. Dessa titlar kan erhållas genom tester som förbundet tillhandahåller, men för de högsta titlarna krävs att man presterar resultat i tävlingar.


Vill man köpa material såsom bräden, stenar, klockor och böcker o s v finns detta att köpa genom förbundet. Kontakta gärna förbundets materialansvarige Bengt Nyberg: 0142-24 003.

Svenska Luffarschackförbundet är anslutet till RIF, Renju International Federation och det är vår målsättning att sända deltagare till alla internationella mästerskap som VM, EM, Lag-VM, Junior- VM och Junior-EM.

På Internet hittar man oss på vår officiella hemsida http://luffarschack.org


KFUM Luffarschack bildades 30 november 1980.

Vi i KFUM:s luffarschackssektion tränar regelbundet varje måndagskväll och torsdagskväll med start kl 18.00. Vi träffas på Ungdomens hus. Vi brukar sitta och spela i restaurangen precis till höger innanför ingången till Ungdomens hus. Omkring en gång i månaden brukar flera av oss delta i en nationell eller internationell tävling. Om du är intresserad av att delta så kontakta gärna Peter Jonsson i förväg så att vi säkert är på plats när du kommer.


Läs mer om sektionen på deras egen hemsida!

Juniaden i Jönköping

Lördag och söndag 13-14 juni, Juniaden i Jönköping (Obs! preliminärt)

OBS! Två skilda tävlingar


Plats; KFUM Ungdomens hus i Jönköping Under lördagen spelas Gomoku med Swap2-regler och på söndagen Renju.


Möjlighet finns att välja en av eller bägge tävlingarna Detta kan bli en spännande helg, så kom och pröva på. Anmälan till Peter Jonsson 036-13 67 35, 073-632 32 89 peter@renju.se petejonsson@hotmail.com

Gomoku-SM 2016 i Jönköping

Lördag och söndag 15-16 oktober, Gomoku-SM i Jönköping


Plats; KFUM Ungdomens hus i Jönköping Kom och pröva på Luffarschack på detta sätt, Gomoku med Swap2-regler.


Anmälan till Peter Jonsson 036-13 67 35, 073-632 32 89 peter@renju.se petejonsson@hotmail.com

Wettercupen 2016 i Jönköping

Lördag och söndag 3-4 december, Wettercupen, i Jönköping


Plats; Ungdomens hus i Jönköping


Under lördagen spelar vi Renju och under söndagen spelar vi Gomoku. Var med bägge dagarna, eller välj ett av spelen för att deltaga.


Anmälan till Peter Jonsson 036-13 67 35, 073-632 32 89 peter@renju.se petejonsson@hotmail.com

 
Föreningssponsorer
Övriga Sponsorer